ZGODBA O

PRLEKIJI

Prlekija je dežela bogate kulinarike, vrhunskih vin, vijugastih terasastih goric, pojočih klopotcev, bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine, termalnih vrelcev in zdravilišč ter kasačev. Marsikdo ne ve, da imamo Prleki čisto svoj Jeruzalem. Legenda pravi, da so kraj tako poimenovali vitezi križarji, ki so v 13. stoletju ob vrnitvi iz Svete dežele prinesli in tukaj pustili podobo Žalostne matere božje. Postavili so jo v kapelo, ki je stala na mestu današnje cerkve Žalostne matere božje, kiki so jo zgradili v 17. stoletju. Med gradnjo cerkve so izvirno podobo ukradli, danes pa lahko v cerkvi vidite njeno kopijo. Tam je tudi zvon želja, ki izpolni vse, predvsem pa tiste z vinom povezane želje. Prleški razgledi so res nekaj posebnega. Za vsakim ovinkom se odpre nov, še lepši od prejšnjega. Tukaj je tudi stičišče občin Ormož in Ljutomer.

Podnebje
zmerni podnebni pas
Sonce
tukaj v povprečju sonce sije kar 200 dni na leto
Kulinarične posebnosti
prleška tünka, prleška gibanica, postržjača
Avtohtona sorta
Šipon

Tla

Značilna je raznolikost tal. Vse od lahkih do srednje težkih. Prevladujejo sivi laporji in apneni peščenjaki. Tla so dobro odcedna, zračna, ne preveč bogata. Zaradi preprečevanja erozije in lažje obdelave so vsi vinogradi zatravljeni.

Podnebje

Skozi celo leto je značilno neenakomerno menjavanje toplih in hladnih ter deževnih in sušnih obdobij. Hladne zime pomenijo nevarnost pozeb, vroča poletja s pogostimi nevihtami pa nevarnost toče.
Za pridelavo vrhunskih vin so še posebej pomembni sončni, vetrovni dnevi in hladne noči v času dozorevanja grozdja.

Šipon

V Prlekiji so doma predvsem bela vina, med katerimi moramo posebej izpostaviti avtohtono sorto Šipon, ki se v teh krajih odlično počuti. Ime je sorta dobila po simpatični legendi iz Napoleonovih časov, ko naj bi ga njegovi vojaki v teh krajih z veseljem pili in ob tem vzklikali »C’est si bon!« (»tako dobro je«). Prleki so te besede po domače spremenili v Šipon in tako poimenovali sorto. Sicer sliši tudi na ime Furmint ali Tokaj na Madžarskem.  Znan je po nekoliko višji kislini in je odlična spremljava lokalnim jedem, kot je »meso iz tünke« ali »postržjača«.

Sonce

Prlekija je dežela z največ sončnimi dnevi v Sloveniji, saj tukaj v povprečju sonce sije kar 200 dni na leto. Prav sonce je tisto, ki pripomore k odličnim pogojem za pridelavo vrhunskih vin.

Vinogradi

Zaradi strmih pobočij, na katerih je zasajena večina vinogradov pri nas, se večina del še vedno opravlja ročno. Proizvodnja vina je tako neprimerno dražja od proizvodnje v ravninskih vinogradih.

Kulinarične posebnosti

Prleška tünka je najboljši kosi svinjine konzerviran v zaseki in obvezen del vsakega pravega prleškega narezka. Prleška gibanica je slastna pogača s plastmi vlečenega testa in z nadeva skute in kisle smetane. Privoščite si vročo, saj je takšna najokusnejša. Postržjača je ploska pogača iz ostankov testa za kruh, postrganega iz sklede, kjer so ga gnetli za bogatejši okus premazana s še vročimi ocvirki.

PRLEKIJA

Na zemljevidu

Prlekija leži v severovzhodni Sloveniji med Slovenskmi Goricami in Muro. Njeno središče je Ljutomer. Geografsko sega do Gornje Radgone, na zahodu do Benedikta in na vzhodu do reke Mure.

PRLEKIJA

Na zemljevidu

Prlekija leži v severovzhodni Sloveniji med Slovenskimi Goricami in Muro. Njeno središče je Ljutomer. Geografsko sega do Gornje Radgone, na zahodu do Benedikta in na vzhodu do reke Mure.

prlekija slovenija

Oglejte si video

Prelet nad vinogradi Prlekije

Oglejte si video

NAŠ NASLOV

Pep’s Wine, d.o.o.
Ljutomerska cesta 38, 2270 Ormož
Slovenija